Prøver du at blive gravid? Stop med at ryge inden

Prøver du at blive gravid? Stop med at ryge inden

Er du ryger, og planlægger du og din partner at blive gravide, bør du stoppe med at ryge allerede inden, graviditetstesten har vist to streger. Som ikke-ryger er det nemmere at blive gravid, og har du en røgfri graviditet, øger du muligheden for en ukompliceret graviditet og fødsel samt et bedre ammeforløb.

 

For at holde sig sundt og raskt, bør dit barn vokse op i et røgfrit miljø allerede fra når, det ligger inde i maven. Tobaksrøg i omgivelserne øger risikoen for flere forskellige sygdomme, og denne risiko er endnu større for små børn, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

 

Konsekvens af rygning under graviditet

Der kan være mange konsekvenser for barnet, hvis moren ryger under sin graviditet.

 

Rygning er skadelig for din blodcirkulation, så hvis du ryger under din graviditet, får fosteret nedsat blodforsyning via moderkagen og får altså mindre ilt og næringsstoffer end normalt.

 

Når barnet er født, kan det risikere at blive født med mindre lunger, mindre hjerte og mindre hjerne, og rygningen kan også resultere i, at dit barn vejer mindre ved fødslen end normalt.

 

Risikoen for for tidlig fødsel øges ved rygning under graviditeten, og børn født af rygere bliver i de første otte levemåneder indlagt dobbelt så ofte, som børn født af ikke-rygere. Risikoen for vuggedød er også forhøjet ved rygning.

 

Hjælp til rygestop

Både for dig og dit barn er der helt essentielle sundhedsmæssige fordele ved at være ikke-ryger som gravid. Derfor bør du stoppe med at ryge, inden dig og din partner forsøger at blive gravide.

 

En gradvis nedtrapning af ens nikotinindtag har vist sig at være en fordelagtig metode til rygestop.

Dette kan gøres ved at skifte de almindelige cigaretter ud med e-cigaretter. Med e-cigaretterne kan du nemlig selv dosere mængden af nikotin for til sidst at miste afhængigheden helt.

 

Er du blevet gravid, men har du endnu ikke sluppet tobakscigaretterne, vil et rygestop med e-cigaretter stadig være sundhedsmæssigt fordelagtigt for både dig og dit ufødte barn.

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *